فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی رحمانی، ناصر امینی، زهرا سیرتی ثابت فومنی* صفحات 1-11

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه تحریفهای شناختی و بهزیستی روانشناختی با دلزدگی زناشویی بین زوجین متقاضی طلاق شهرستان رشت انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی میباشد. بدین منظور از جامعه آماری 144 نفری 184 نفر به روش نمونه گیری خوشهای برای انجام این پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تحریفهای شناختی 1389 ، بهزیستی روانشناختی ریف 1989 و دلزدگی زناشویی 1991 میباشد. جهت تجزیه تحلیل داده ها از آزمونهای آماری پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش نشان >4/ داد که بین بهزیستی روانشناختی و تحریفهای شناختی با دلزدگی زناشویی رابطه وجود دارد. (41 P). بین تحریفهای شناختی و دلزدگی >4/ زناشویی نیز رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (41 P) . بین مولفه های بهزیستی روانشناختی یعنی پذیرش خود، رشد فردی ، روابط مثبت با دیگران ، خودمختاری ، تسلط بر محیط ، زندگی هدفمند و دلزدگی زناشویی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون مشخص کرد که تحریفهای شناختی و دو مولفه بهزیستی روانشناختی یعنی روابط مثبت با دیگران و زندگی هدفمند میتوانند به عنوان بیش بینی کننده دلزدگی زناشویی عمل نمایند .

    کلیدواژگان: تحریفهای شناختی، دلزدگی زناشویی، بهزیستی روان شناختی
  • مریم بردبار*، راضیه شیخ الاسلامی صفحات 12-21

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش پنج عامل بزرگ شخصیت در پیشبینی هیجانات مثبت و منفی پیشرفت دانشجویان بود. نمونه پژوهش شامل 121 نفر  91 دختر و 08 پسر از دانشجویان دانشگاه شیراز بود که با روش نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت و پرسشنامه هیجانات پیشرفت بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون چندگانه، به شیوهی همزمان، مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که از میان پنج عامل بزرگ شخصیت، وظیفه مداری و گشودگی به صورت مثبت و معنادار، هیجانات پیشرفت مثبت را پیشبینی میکنند، همچنین در ارتباط با هیجانات پیشرفت منفی، روانرنجورخویی پیشبینی کنندهی مثبت و گشودگی پیشبینی کنندهی منفی هیجانات پیشرفت منفی هستند. این نتایج نشان میدهند که صفات شخصیت، نقش موثری در تجارب هیجانی دانشجویان در محیطهای پیشرفت، ایفا می کنند

    کلیدواژگان: هیجانات پیشرفت مثبت، هیجانات پیشرفت منفی، پنج عامل بزرگ شخصیت، دانشجویان
  • جواد خلعتبری* صفحات 22-32

    نشانگان وانمود گرایی (ایمپاستر) یک اختلال روانشناختی که در آن فرد دلایل موفقیت های خود را به شانس نسبت می دهد وخود را سزاوار موفقیت های به دست آمده نمی داند هرچندطوری رفتارمی کند که دیگران اوراباهوش وشایسته بدانند. از سوی دیگرسخت رویی به عنوان یک ویژگی شخصیتی محافظت کننده در برابر فشارهای زندگی است که دارای سه مولفه ی تعهد، کنترل، چالش می باشد.ازطرفی تاب آوری الگوهای رفتاری مثبت وشایستگی های عملی است  که فرد در موقعیت های استرس آمیز هنگام مواجه با گرفتاری های نشان می دهد.این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین تاب آوری  وسخت رویی با نشانگان   وانمود گرایی (ایمپاستر) انجام پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش افرادی است که دارای اعتیاد در سال  93- 1392 در شهر های غرب استان مازندران  که از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 150 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند ابزار تحقیق عبارت بودند از مقیاس وانمود گرایی کلانس   (1985) ، مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون (2003) ، مقیاس سخت رویی اهواز (1377). نتایج  نشان می دهد که بین  تاب آوری  ونشانگان وانمود گرایی یک رابطه معنادار منفی ومعکوس وجود دارد که این ارتباط منفی ومعکوس در مورد متغیرهای سخت رویی ونشانگان    وانمود گرایی هم صادق است . افراد دارای نشانگان وانمودگرایی (ایمپاستر) علی رغم وجود شواهد بیرونی موفقیت ها در درون سازی موفقیت های خود ناتوان هستند وهر قدر که تاب آوری کم تر باشد ، به همان نسبت وانمود گرایی بیشتر است وبالعکس ودر مورد سخت رویی نیز همین گونه است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سخت رویی، نشانگان وانمود گرایی (ایمپاستر)
  • شهره قربان شیرودی* صفحات 33-44
    پژوهش حاضر باهدف هنجاریابی مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان برای دانش آموزان ایرانی انجام شد.در این پژوهش، پس از برگردان نسخه اصلی مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان به زبان فارسی و بازترجمه و اصلاح آن، فرم نهایی برای اجرا تهیه شد.آزمودنی ها دانش آموزان 16-10 سال(353 دختر، 347 پسر) در شهرتنکابن بودند که به روش نمونه گیری چند مرحله ای (طبقه ای و تصادفی خوشه ای)انتخاب شدند. دانش آموزان جهت بررسی روایی همگرا به پرسشنامه مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان پاسخ دادند. بررسی میزان پایایی مقیاس  با روش آلفای کرونباخ انجام شد. برای محاسبه روایی مقیاس، تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه های اصلی به کار برده شد.از نمره تراز شده Z و T برای تهیه جدول هنجار استفاده گردید. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس برابر با 91/0 به دست آمد. تحلیل عامل اکتشافی با استفاده از چرخش واریماکس، 8عامل برجسته را نشان داد. ضریب همبستگی بین نمره ی کلی مقیاس چند بعدی اضطراب کودکان و نمره ی کلی مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان، معنادار گردید. مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان برای دانش آموزان ایرانی، دارای روایی و همسانی درونی مطلوبی است و می توان آن را در موارد پژوهشی به کار برد.
    کلیدواژگان: مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان، هنجاریابی، روایی، پایایی، اضطراب
  • مهرداد ثابت*، مجید شفیعی امیری، فاطمه خانی عبدلی صفحات 45-55

    پژوهش حاضر با هدف بررسی روایی، پایایی و هنجاریابی آزمون خلاقیت هیجانی آوریل در بین دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد واحد رودهن می پردازد. برای انتخاب گروه نمونه با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای از دانشجویان دانشگاه رودهن انتخاب شدند. مجموع این دانشجویان 1400نفر  بودند  که از این تعداد 300 نفر انتخاب گردیدند ابزار پژوهش 1-سیاهه 30 گویه ای خلاقیت هیجانی آوریل (1999) به منظور اندازه گیری خلاقیت هیجانی در چهار بعد بداعت، اثر بخشی، صداقت و آمادگی تهیه شده و آوریل با روش آلفای کرونباخ پایایی نمره کل خلاقیت هیجانی را 91/0 و پایایی ابعاد آمادگی، اثربخشی، صداقت و بداعت را به ترتیب 80/0، 89/0، 80/0، 85/0 بدست آورد. 2-آزمون های کلامی و غیر کلامی تفکر خلاق تورنس (TTCT) دارای دو فرم موازی A و B که در آزمون کلامی تورنس، سه مولفه سیالی، انعطاف پذیری و ابتکار و در آزمون غیر کلامی تورنس، چهار مولفه سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط اندازه گیری می شوند. نتایج بیانگر بلامانع بودن انجام تحلیل عاملی بر روی داده های این متغیر می باشند. آماره KMO با مقداری بیش از 5/0 نشان دهنده کفایت نمونه گیری و سطح اطمینان صفر برای آزمون بارتلت مناسب بودن مدل عاملی مورد استناد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، خلاقیت، آوریل
  • سید سعید حسینی*، خلیل غفاری صفحات 56-69

    هوش هیجانی توانایی آگاهی، تنظیم و به کار گیری هیجانات به منظور کمک به حل مشکلات و داشتن زندگی شخصی و شغلی اثر بخش می باشد. از سوی دیگر، استرس شغلی که امروزه به یکی از پرهزینه ترین مشکلات محیط های کاری تبدیل شده است، زمانی رخ می دهد که الزامات شغلی با توانایی ها ، منابع و نیازهای کارکنان مطابقت نداشته باشد. به نظر می رسد، هوش هیجانی عامل مهمی در سازگاری کارکنان با شغل و شرایط اشتغال و استفاده درست و منطقی از هیجانات در محیط کار می باشد و می تواند در کاهش استرس شغلی کارکنان موثر باشد. این پژوهش به مطالعه رابطه هوش هیجانی و استرس شغلی در کارکنان دانشگاه آزاد و پیام نور الیگودرز می پردازد. جامعه آماری پژوهش، کارکنان دانشگاه های آزاد و پیام نور شهرستان الیگودرز و نمونه پژوهش، 50 نفر از کارکنان علمی و اداری دو دانشگاه (25 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد و 25 نفر از کارکنان دانشگاه پیام نور) می باشند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه هوش هیجانی بار- ان و پرسشنامه استرس شغلی زایس می باشد. در این پژوهش از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون و آلفای کرونباخ در نرم افزارSPSS-15  استفاده شده است. تحلیل آماری یافته های پژوهش، مبین آن است که بین هوش هیجانی و استرس شغلی در کارکنان دانشگاه های آزاد و پیام نور تفاوت معنی داری  وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، استرس شغلی، کارکنان دانشگاه
  • خدا مراد قرمزی*، عباس قلتاش، احمدرضا اوجی نژاد صفحات 70-87

    هدف این پژوهش بررسی رابطه هوش اخلاقی و مهارت های اجتماعی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان است. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دبیرستان های عشایری شیراز که در سال تحصیلی 93-92 مشغول به تحصیل بوده تشکیل داده است تعداد آن شامل 900 نفر بوده و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 269 نفر برآورد و به شیوه نمونه گیری صورت تصادفی طبقه ای انتخاب گردیده است. از سه پرسشنامه هوش اخلاقی، مهارت های اجتماعی ماتسون و عملکرد تحصیلی فام وتیلور استفاده گردیده و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی مانند فراوانی، درصد و نمودار و روش های آمار استنباطی مانند همبستگی، رگرسیون، تی نمونه های مستقل و تحلیل واریانس تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد بین هوش اخلاقی و مهارت اجتماعی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت معنی دار وجود دارد.بین ابعاد هوش اخلاقی به جز راستگویی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. همچنین بین ابعاد مهارت اجتماعی (مهارت اجتماعی مناسب، رفتارهای غیر اجتماعی، پرخاشگری و رفتارهای تکانشی، برتری طلبی، اطمینان زیاد به خویشتن داشتن و رابطه با همسالان) با عملکرد رابطه معنی دار وجود دارد. اما رابطه بین دو بعد رفتارهای غیر اجتماعی، پرخاشگری و رفتارهای تکانشی با عملکرد تحصیلی معنی دار ولی منفی می باشد مدل تاثیرهوش اخلاقی و مهارت های اجتماعی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان معنی دار بود . ضرایب بتا نیز نشان داد که هوش اخلاقی و مهارت های اجتماعی پیش بینی کننده معنی داری برای عملکرد تحصیلی دانش آموزان بودند و مهارت اجتماعی تاثیر بیشتری را بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، مهارت های اجتماعی، عملکرد تحصیلی دانش آموزان
  • صدرالدین ستاری*، یوسف نامور صفحات 88-98

    هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت موجود عملکرد سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل بر اساس الگوی اچیو از دیدگاه اعضای هیات علمی  بوده است. روش تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، و از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی نیمسال اول93-92 بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده، گروه نمونه انتخاب و داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه استاندارد با طیف لیکرت جمع آوری گردید. روایی ابزار با استفاده از نظر متخصصان، و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ برابر 941/0 بدست آمد. داده های گرداوری شده با شاخص های آمار توصیفی (میانگین، درصد، انحراف استاندارد)، آزمون T مستقل، تحلیل واریانس ANOVA و فریدمن تحلیل گردید. نتایج تحلیل داده های جمع آوری شده حاکی از آن است که عملکرد سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی بالاتر از متوسط بوده و بین متغیرهای جنسیت، سن، سنوات خدمت، رشته تحصیلی و نوع استخدام اعضای هیات علمی با دیدگاه آنان نسبت به عملکرد سازمانی تفاوت معنی داری وجود دارد. از نتایج تحقیق می توان در برنامه ریزی ارتقای عمکرد دانشگاه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، مدل اچیو، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
|
  • Mohammadali Rahmani, Naser Amini, Zahra Siratisabetfoumani * Pages 1-11

    This research aimed to investigate the relationship between cognitive distortions and psychological well-being with marital disenchantment in couples applicant divorce in Rasht. The correlation method is used in this study. The population is all 640 couples applicant divorce referred to family clinic, Justice and Welfare in Rasht. Using the Morgan tables, 180 subjects were selected by cluster sampling method for this study. Data collection tool is cognitive distortions questionnaire (2010), Ryff psychological well-being (2010) and marital disenchantment (1996). For data analysis, Pearson correlation coefficient and multiple regression parametric tests was used. The results showed that there is a relationship between psychological well-being and cognitive distortions to marital disenchantment (p<0.01). There is a significant positive correlation between cognitive distortions and marital disenchantment (p<0.01). There is a significant negative relationship between the psychological well-being components that is self-acceptance, personal growth, positive relations with others, autonomy, environmental mastery, purpose in life and marital disenchantment. Regression analysis also revealed that cognitive distortion and the two components of psychological well-being, namely positive relations with others and purpose in life can act as marital disenchantment predictor.

    Keywords: Cognitive distortions, marital disenchantment, psychological well-being
  • Maryam Bordbar *, Razieh Sheikholeslami Pages 12-21

    The purpose of this study was to investigate the role of big five factors of personality in university students’ achievement emotions (positive & negative). The sample consisted of 175 Shiraz University students that were selected through the multi-stage cluster random sampling. The research instruments included achievement goals questionnaire and achievement emotions questionnaire. The results of multiple regression analysis indicated that conscientiousness and openness positively predicted positive achievement emotions. Neuroticism was the positive and significant predictor of negative achievement emotions and openness was a positive and significant predictor of negative achievement emotions. In sum, this research shows that personality traits play effective role in university students’ emotional experiences in achievement settings.

    Keywords: positive achievement emotions, negative achievement emotions, big five factor of personality, University Students
  • Javad Khalatbari * Pages 22-32

    Imposter syndrome is a psychological disorder in which a person finds out the reasons of his/her success in fortune so that s/he does not deserve him/herself with them, however behaving in such a way that everybody knows him/her as intelligent and efficient. On the one hand, hardiness is a supportive personality characteristics while facing life stress, which it owns three elements: commitment; control and challenge. On the other hand, resiliency can be considered as positive behavioral model and practical aptness which can be manifested when a person faces difficulties in stressful situations. the aim of the present study has been to investigate the relationship between resiliency and hardiness accompanied with Imposter syndrome (IP). The statistical population of this study consists of all addicted people living in western Mazandaran, 1392-93. The sample was picked in random classified as 150 people as the sample group. The research instruments were as follows: Clance Ip scale (1985), Conner & Davidson resiliency scale (2003)، Ahvaz hardiness scale (1377). results show that there is a reverse negative significant relation between resiliency and Ip. Furthermore the same relation is true for the two other variables: hardiness and IP. The individuals suffering from IP syndrome do not feel internal enough competent in spite of external successes, therefore less resiliency, more IP and vice-versa. The same relation is true for hardiness as well.

    Keywords: resiliency, hardiness, Imposter Syndrome
  • Shohre Ghorban Shiroudi * Pages 33-44
    The present research aims in standardizing a multidimensional anxiety scale in children among Iranian students. In this study, when the original transcript of MASC was translated into Persian, it retranslated then reviewed for correction and the final form provided for implementation. The participants in this study include 10-16 Year old students (353 girls, 347 boys) studying in Tonekabon. The multi-stage procedure was used to pick up sample (classified and clustered random). To investigate the convergent validity, the students answered the questionnaires in Revised children’s manifested anxiety scale (RCMAS). To control scale reliability, it was utilized Cronbach coefficient. To calculate scale validity, factor analysis was used as main components analysis. To prepare the norm table, there were utilized Z & T balanced scores. Cronbach coefficient also was recorded 0.91 for the total scale. Implementing exploratory factorial analysis through varimax rotation revealed a robust eight-factor structure. Correlation coefficient was significant between the total score in multidimensional anxiety scale in children and RCMAS. The children’s multidimensional anxiety scale showed an appropriate validity and internal homogeneity among Iranian students, therefore it can be used for further studies.
    Keywords: multidimensional anxiety scale in children, standardization, Validity, Reliability, anxiety
  • Mehrdad Sabet *, Majid Shafie Amiri, Fatemeh Khani Abdoalahi Pages 45-55

    The present study aimed to evaluate the validity, reliability and standardization of test April emotional creativity among students of Azad University's Branch. To select the sample using stratified random sampling were selected from the University Branch. The sum of these students, 1,400 were out of which 300 were selected for study tool 1-log 30 items, emotional creativity April (1999) to measure emotional creativity in four dimensions: novelty, effectiveness, honesty and willingness prepared and April with Cronbach's alpha reliability of the 91/0 emotional creativity and reliability of readiness, effectiveness, integrity and innovation in the order of 80/0, 89/0, 80/0, vary from 850 won. 2-tests of verbal and nonverbal creative thinking Torrance (TTCT) has two parallel forms A and B in Torrance verbal test, the three components of fluency, flexibility and originality and non-verbal tests Torrance, four components of fluency, flexibility, originality and expansion are measured. The results indicated that factor analysis on the data for this variable are permitted. KMO statistic with a value greater than 5.0 indicates a sampling adequacy and Bartlett's confidence level zero to test the suitability of the model shows the factors cited.

    Keywords: standardization, creativity, April
  • S.Saeed Hosieni *, Khalil Ghafari Pages 56-69

    Emotional intelligence is the ability to learn, adjust and use emotions to help solve problems and have a personal life and career is effective. On the other hand, job stress, which is now one of the most costly problems in the workplace has become that occur when job requirements with the ability, resources and does not match the needs of employees. This study analyzes the relationship between emotional intelligence and job stress in employees and Payam Noor University pays Aligudarz. The population under study, university staff and PNU city Aligudarz and the study sample, 50 scientific and administrative personnel of two universities (25 employees and 25 employees of the University PNU), characterized by random sampling. Simple been selected. The data collected in this study, questionnaire Bar-on Emotional Intelligence and Job Stress Questionnaire Zeiss is. In this study, exploratory and confirmatory factor analysis, Pearson correlation coefficient and Cronbach's alpha software was used SPSS-15. Statistical analysis findings, indicate that between emotional intelligence and job stress among university staff and PNU there is no significant difference.

    Keywords: Emotional intelligence, Stress, university staff
  • Khodamorad Ghermezi *, Abbas Gholtash, AhmadReza Ojinezhad Pages 70-87

    The aim of this study was to investigate the relationship between moral intelligence and social skills and academic performance of students. Ay been selected. Three questionnaires moral intelligence, social skills and academic performance Matson Vtylvr shades were applied and the use of indices descriptive statistics such as frequency, percent and inferential statistical methods such as correlation, regression, independent samples t analysis of variance was analyzed. As well as the dimensions of social skills (social skills appropriate, antisocial behavior, aggressive and impulsive behavior, domination, having great confidence in self and peer relationships) there is a significant correlation with performance. But the relationship between the two dimensions of antisocial behavior, aggression, impulsive behavior and academic performance in significant Tasyrhvsh model is the moral and social skills and academic performance of students was significant. Beta coefficients showed that significant predictors of moral intelligence and social skills for students' academic performance and social skills have a greater impact on the academic performance of students.

    Keywords: Moral Intelligence, social skills, Academic performance
  • Sadraddin Sattari *, Yosef Namvar Pages 88-98

    This research was aimed an Evaluation of organizational performance viewpoint of faculty members from viewpoint of faculty members based on ACHIEVE model in Islamic Azad University Ardabil branch. The research method was applied research and the data collecting method was descriptive-survey type. The population in this research includes faculty members at first term in 1392-93 academic year, and the sample group selected by random sampling. For data collection, instrument of research was standard questionnaire with Likert spectrum. The Validity of instrument was surveyed by a number of specialist reviews, and the reliability was surveyed by Cronbach’s Alpha coefficient as to be 0/941. The data of the study were analyzed via descriptive statistics, T test, freedman analysis and ANOVA. The results of the data analysis in this research were: The current situation of organizational performance at Islamic Azad University was above the moderate. Also, there were significant difference in organizational performance based on sex, age, discipline, and employment situation variables. The results of this study can be used to improve the university performance planning.

    Keywords: organizational performance, ACHIEVE Model, Islamic Azad University Ardabil Branch